[...] (pod względem proporcji o3/o6) są oleje: sezamowy czy z zarodków pszennych. I wcale nie chodzi już o samo smażenie, tylko o to, iż w diecie zachodniej przeważają tłuszcze omega-6, a bardzo mało jest kwasów tłuszczowych omega-3. Olej słonecznikowy zawiera znikome ilości kwasów omega-3, a bardzo dużo tych z grupy omega-6. Dużo lepiej [...]
[...] razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt komercyjny, to dobrze, by lista składników była jak najkrótsza i jak najprostsza). Tłuszcze: tzw. dobre tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają stanom zapalnym, dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i poprawiają ogólny stan zdrowia. Tłuszcze te, [...]
[...] z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, wyniszczenie mięśni – ale także spowolnienie metabolizmu oraz zaburzenia miesiączkowania. Nawet jeśli [...]
[...] bardziej „docięty”, to zwykle jest to nierealny cel. Najszybsze efekty daje skupienie się na jednym celu, a nie próba pogodzenia siły, masy, wytrzymałości, poprawy odtłuszczenia czy sprawności. 50. Nie kopiuj planów treningowych ani diet zawodowców Te osoby mają wyjątkowe uwarunkowania i dlatego mogą znieść podobny reżim [...]
[...] odkładanie się tłuszczów w wątrobie i mięśniach, co hamuje oddziaływanie insuliny w tych tkankach. Insulina nie hamuje lipolizy, a zwiększony przepływ tłuszczu powoduje stłuszczenie wątroby, insulinooporność wątrobową i hipertriglicerydemię. Kwasy tłuszczowe aktywują acetylo-CoA, co ma wpływ na karboksylazę pirogronianową, a dowóz glicerolu [...]
[...] w szkodliwość tłuszczów wywodzi się z lat 60. i 70. XX wieku. Mijają kolejne dziesięciolecia i… obserwuje się wyraźne odejście od kiedyś głoszonych haseł. Kiedyś myślano, iż tłuszcze nasycone oraz cholesterol dostarczane w pokarmie są zabójcą układu sercowo-naczyniowego. Większość współczesnych badań, metaanaliz, wcale tego nie potwierdza. Proszę [...]
[...] W badaniach wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej węglowodany są choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększa. Z kolei tłuszcze prawie bez zmian i strat są odkładane! Dziewięciu szczupłych i siedmiu otyłych mężczyzn otrzymywało 50% więcej energii, niż potrzebowali, w postaci węglowodanów lub [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] widza danymi, bez podania ich źródeł cytowanie nieistniejących „źródeł naukowych” cytowanie nieaktualnej wiedzy naukowej (przykład – formułowanie twierdzeń w rodzaju: tłuszcze nasycone zabijają ludzi, jedzenie jajek zabija ludzi, cholesterol zabija ludzi itd.); niestety dla siewców mitów, przez ostatnie kilka lat podejście do cholesterolu, [...]
[...] zmniejszony pobór glukozy stymulowany insuliną i zmniejszenie masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i skutecznie obniżyć wagę. Dieta VLCKD cofa cukrzycę?! W jednym z badań Lorenzo Romano i [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
[...] dbać o odpowiednią ilość białka i błonnika w diecie, które odpowiadają za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem [...]
Mózg jest najbardziej złożonym narządem i wciąż pozostaje zagadką pod wieloma względami. Ludzki mózg waży średnio od 1200 do 1400 g i jest wypełniony aż 100 miliardami neuronów. To właśnie neurony przenoszą informacje i pozwalają Ci myśleć, czuć i wchodzić w interakcje ze światem. Unikaj chronicznych problemów zdrowotnych Rób wszystko, co [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] Jednym z planów żywieniowych, o którym dużo się słyszy, jest dieta śródziemnomorska. Jest bogata w owoce, warzywa produkty pełnoziarniste, ryby, owoce morza oraz zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek i orzechów. Dzięki takiej ilości wartościowych produktów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2, udaru mózgu, a także ze [...]
[...] Mniejsze ryzyko chorób serca Jedno z badań na niewielkiej grupie osób dorosłych z nadciśnieniem tętniczym wykazało, że zastąpienie diety bogatej w węglowodany dietą bogatą w tłuszcze jednonienasycone skutkowało niższym ciśnieniem krwi i lepszym poziomem lipidów we krwi. Włączenie tłuszczów nienasyconych do diety w tym awokado może zmniejszyć [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
[...] są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego do końca nie [...]