SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tłuszcze jednonienasycone

  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (pod względem proporcji o3/o6) są oleje: sezamowy czy z zarodków pszennych. I wcale nie chodzi już o samo smażenie, tylko o to, iż w diecie zachodniej przeważają tłuszcze omega-6, a bardzo mało jest kwasów tłuszczowych omega-3. Olej słonecznikowy zawiera znikome ilości kwasów omega-3, a bardzo dużo tych z grupy omega-6. Dużo lepiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1389 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • [...] razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt komercyjny, to dobrze, by lista składników była jak najkrótsza i jak najprostsza). Tłuszcze: tzw. dobre tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają stanom zapalnym, dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i poprawiają ogólny stan zdrowia. Tłuszcze te, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2728 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, wyniszczenie mięśni – ale także spowolnienie metabolizmu oraz zaburzenia miesiączkowania. Nawet jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7930 Data: 2017-08-17 08:28:36
  • [...] bardziej „docięty”, to zwykle jest to nierealny cel. Najszybsze efekty daje skupienie się na jednym celu, a nie próba pogodzenia siły, masy, wytrzymałości, poprawy odtłuszczenia czy sprawności. 50. Nie kopiuj planów treningowych ani diet zawodowców Te osoby mają wyjątkowe uwarunkowania i dlatego mogą znieść podobny reżim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13629 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odkładanie się tłuszczów w wątrobie i mięśniach, co hamuje oddziaływanie insuliny w tych tkankach. Insulina nie hamuje lipolizy, a zwiększony przepływ tłuszczu powoduje stłuszczenie wątroby, insulinooporność wątrobową i hipertriglicerydemię. Kwasy tłuszczowe aktywują acetylo-CoA, co ma wpływ na karboksylazę pirogronianową, a dowóz glicerolu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • [...] w szkodliwość tłuszczów wywodzi się z lat 60. i 70. XX wieku. Mijają kolejne dziesięciolecia i… obserwuje się wyraźne odejście od kiedyś głoszonych haseł. Kiedyś myślano, iż tłuszcze nasycone oraz cholesterol dostarczane w pokarmie są zabójcą układu sercowo-naczyniowego. Większość współczesnych badań, metaanaliz, wcale tego nie potwierdza. Proszę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4008 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • [...] W badaniach wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej węglowodany są choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększa. Z kolei tłuszcze prawie bez zmian i strat są odkładane! Dziewięciu szczupłych i siedmiu otyłych mężczyzn otrzymywało 50% więcej energii, niż potrzebowali, w postaci węglowodanów lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3055 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3045 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] widza danymi, bez podania ich źródeł cytowanie nieistniejących „źródeł naukowych” cytowanie nieaktualnej wiedzy naukowej (przykład – formułowanie twierdzeń w rodzaju: tłuszcze nasycone zabijają ludzi, jedzenie jajek zabija ludzi, cholesterol zabija ludzi itd.); niestety dla siewców mitów, przez ostatnie kilka lat podejście do cholesterolu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14171 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] zmniejszony pobór glukozy stymulowany insuliną i zmniejszenie masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i skutecznie obniżyć wagę. Dieta VLCKD cofa cukrzycę?! W jednym z badań Lorenzo Romano i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3067 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5144 Data: 2017-08-19 12:31:10
  • Czy dieta ma wpływ na ryzyko śmierci?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 591 Data: 2023-01-16 07:05:09
  • [...] dbać o odpowiednią ilość białka i błonnika w diecie, które odpowiadają za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2622 Data: 2021-11-20 10:58:28
  • Mózg jest najbardziej złożonym narządem i wciąż pozostaje zagadką pod wieloma względami. Ludzki mózg waży średnio od 1200 do 1400 g i jest wypełniony aż 100 miliardami neuronów. To właśnie neurony przenoszą informacje i pozwalają Ci myśleć, czuć i wchodzić w interakcje ze światem. Unikaj chronicznych problemów zdrowotnych Rób wszystko, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8113 Data: 2018-08-04 13:35:00
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2662 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Dieta śródziemnomorska czy nordycka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jednym z planów żywieniowych, o którym dużo się słyszy, jest dieta śródziemnomorska. Jest bogata w owoce, warzywa produkty pełnoziarniste, ryby, owoce morza  oraz zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek i orzechów. Dzięki takiej ilości wartościowych produktów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2, udaru mózgu, a także ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 870 Data: 2021-11-15 16:05:29
  • Czy warto jeść awokado? Awokado dla zdrowia i urody!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Mniejsze ryzyko chorób serca Jedno z badań na niewielkiej grupie osób dorosłych z nadciśnieniem tętniczym wykazało, że zastąpienie diety bogatej w węglowodany dietą bogatą w tłuszcze jednonienasycone skutkowało niższym ciśnieniem krwi i lepszym poziomem lipidów we krwi. Włączenie tłuszczów nienasyconych do diety w tym awokado może zmniejszyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 916 Data: 2022-08-23 12:25:25
  • W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4227 Data: 2018-05-01 09:09:34
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1243 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego do końca nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1595 Data: 2021-12-07 09:13:29